Energi

Sisimiut vandkraftværk

Vandkraftværket i Sisimiut ligger i Vestgrønland, ca. 100 km nord for polarcirklen.

Den udnyttede strøm er 10,4 rummeter pr. sekund, og faldhøjden er 80 m.

Generelt om projektet

Vandkraftværket i Sisimiut ligger i Vestgrønland, ca. 100 km nord for polarcirklen. Vandkraftsprojektet i Sisimiut er Verkís’ andet vandkraftprojekt i Grønland efter anlægget af vandkraftprojektet ved Qorlortosuaq.

Projektet benytter vandføringen fra den naturlige sø Tasersuaq ved nedsænkning til en vandhøjde på 80 m. Vandet føres gennem en fødekonstruktion. Derfra føres vandet gennem en tilløbstunnel med jævn hældning ned til to 7,5 MW Francis-turbiner i en underjordisk kraftstation på havniveau ca. 125 m inde i fjeldet. Vandet fra turbinerne føres i en kort afløbstunnel ud til havet.

En 365 m² tjenestebygning af beton ligger ved fødetunnelens portal. Den huser serviceinstallationer og lager for kraftværket og personalet. Desuden er der i bygningen en fuldt udstyret bolig til 12 personer.

Den elektriske produktion skal forsyne Sisimiut by (på omtrent 6.500 indbyggere) med elektricitet i stedet for dieselgeneratorer og gør derved byen uafhængig af importeret brændstof.

Verkís’ specialister har udført lokalvurdering og rentabilitetsanalyse, EPC-tilbud, udbudsudformning for underentreprenører, detailprojektering af alle kraftværkets bygningsdele, detailprojektering og gennemgang af el- og maskinudstyr samt gennemgang og idriftsættelse af kraftværket.

Teknisk information

Lokation:

Grønland  

Størrelse:

15 MW

Projekt periode:

2006 – 2009 

Verdensmål