Energi

Ilulissat vandkraft

Ilulissat vandkraftværk projektet ligger i Diskobugten, på vestkysten af Grønland i Arktis på 69 ° N. Den installerede effekt vil være 22,5 MW. Kraftværket vil forsyne byen Ilulissat (4,500 indbyggere) med el og erstatter eksisterende diesel-generatorer og oliefyr. Herved vil byen blive uafhængig af importeret brændstof.

Generelt om projektet

Ilulissat vandkraftværk projektet er det tredje i Grønland, hvor Verkís er hoveddesigneren. Ilulissat vandkraftværket efterfølger realiseringen af vandkraftværkerne i Qorlortosuaq (7,5 MW, i drift 2006) og Sisimiut (15 MW, i drift 2009). Alle tre projekter er blevet konstrueret med Pihl/Istak som hovedentreprenør. Byen Ilulissat er beliggende på Grønlands vestkyst i Diskobugten. Kraftværket vil komme til at ligge i en fjord omkring 45 km nordøst for byen.

Projektet udnytter vand fra to naturlige gletsjer – søer i området “Paakitsup Akuliarusersua”. Vandet føres respektive 30 og 50 m ned under søernes nuværende overflade. Vandet omdirigeres fra den øverste sø gennem en omløbstunnel kontrolleret af ventiler. Den lavere sø fungerer som indtags-reservoir, og herfra bliver vandet ført gennem en indtagskonstruktion udstyret med bulkhead lukkere. Vandet føres fra lukkerne gennem en hældene, uisoleret tilløbs-tunnel, til dels i permafrost, ned til tre 7,5 MW Francis turbiner, der står på en lodret akse i en underjordisk station. Denne station ligger på højde med havets overflade og omkring 400 meter inde i bjerget. Tilstødende til kraftstationen er en transformatorstation. Vandet fra turbinerne løber ud i en udløbstunnel, som igen åbner ud i havet.

Der er placeret en service-bygning i cement ved indgangen til adgangs-tunnelen, indeholdende service faciliteter og lagre for kraftværket og dets personel. Desuden indeholder bygningen indkvarteringsfaciliteter for ti mand. Projektet omfatter ligeledes en havn og en havnebygning, med en diesel motor til brug i tilfælde af nødsituation samt transportkøretøjer. Der vil blive bygget en transformerstation i byen Ilulissat udstyret med to transformatorer, 60/10 kV højspændingsanlæg.

Teknisk information

Lokation:

Diskobugten – Ilulissat

Størrelse:

22,5 MW

Projekt periode:

2009 – 2014

Verdensmål