03/12/2022

Følg með flaskeposter ignnem satellitter

Følg með flaskeposter ignnem satellitter

Verkís og Ævar videnskabsmand har søsat to flaskeposter.  Hver flaskepost indeholder en GPS modtager og en sender som udsender signal 6 gange i døgnet igennem en satellit.

Design af flaskeposterne.

Inden i hver flaskepost er et lille lukket rør som indeholder en GPS modtagere og sender som udsender position til satellitter. Ved design af flaskeposterne var det vigtigt at huske at GPS modtageren og senderens antenne altid skal vende op for at sikre forbindelsen til satellitter.  For at sikre at røret inden i flaskeposten vender rigtigt, vil den flyde i glycerol inden i flaskeposten.  Glycerol blev valgt fordi det er frostbestandigt når det blandes i rigtige forhold med vand.  Det er meget sejt, hvilket giver øget stabilitet af røret når flasken er i bevægelse, og det er ikke skadeligt for miljøet.  For at sikre mod kollision, både i havet og også når flaskeposten når land, udstyres flaskerne med hærdet styrofoam i hver ende som fastsættes med hinanden med snittede plastikpinde.

Vurdering af drift og tester.

Verkís har et tidevandsmodel hvis driftsdel blev brugt for at vurdere hvor det var mest gunstigt at smide flaskeposterne ud på havet.  Resultater viste at det var bedst at smide posterne ud på syd- eller østkysten af Island.  Flaskeposterne blev testet i et bølgebassin på Álftanes i Garðabær for at vurdere deres flydeegenskaber.  De blev også testet i havet ved Nauthólsvík i Reykjavík for at bekræfte forbindelse med satellitter når flaskeposterne er i vand.

Søsætning af flaskeposterne.

Flaskeposterne blev søsat den 10. januar 2016, ca. 20 miler sydøst for Reykjanes fyrtårn.  Det blev gjort med hjælp af Kystværnets helikopter.  Sandsynligvis vil det tage flaskeposterne nogle måneder før de når land.

Driftsmodellen køres regelmæssigt med de nyeste vejrudsigter og position af flaskeposterne som input for at forudse posternes rejse i havet.  Modellens resultater sammenlignes så med virkelig drift af flaskeposterne og modellens nøjagtighed vurderes.

Følgende medarbejdere i Verkís bidrog til udformning og tester af flaskeposterne:

Arnór Þórir Sigfússon, Dyreøkologist Ph.D

Ágúst H. Bjarnason, Elektroingeniør M.Sc.

Ármann E. Lund, Maskiningeniør B.Sc.

Vigfús Arnar Jósepsson, Maskiningeniør M.Sc.

Flaskeposterne blev lavet i firmaet FÁST, hvilket specialiserer sig i design, fremstilling og salg af plexiglas.

Ansvar for hydraulik og diverse beregninger havde:

Ólöf Rós Káradóttir, Bygningsingeniør M.S.C.E. / Anvendt matematik M.Sc.

Vigfús Arnar Jósepsson, Maskiningeniør M.Sc.

Følg með flaskeposter ignnem satellitter